Dertig keer dragen


Dat ik nogal graag shop is een vrij algemeen geweten gegeven. Ik kan ook gerust eens gaan winkelen zonder wat te kopen, maar als ik in een winkel iets zie dat ik leuk vind, dat mooi past én dat ik kan betalen, is de kans groot dat ik het zal kopen. "Ach waarom niet?" Denk ik dan. Ik doe er toch niemand kwaad mee?

Daar heb ik het helaas heel erg fout. Ons Westerse koopgedrag (laat ik het voor het gemak even veralgemenen) is mee oorzaak van de actuele klimaatproblematiek. Voor het produceren van de kleding in je kast worden (heel veel) natuurlijke grondstoffen gebruikt. Greenpeace beweert zelfs dat de kledingindustrie alleen al de waterwegen met zo'n 3500 chemicaliën vervuilt.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken zijn ook de mensen die jouw kledij maken niet gebaat met de overconsumptie in het Westen. Voor meer informatie daarover verwijs ik je graag door naar de Netflix-Documentaire: The True Cost. Andere inspiratiebronnen voor dit artikel zijn Youtuber Venetia Falconer en de Instagramaccount Notbuyingnew

Het is duidelijk tijd om die slechte gewoonte(n) eens aan te pakken. Hoe? Zo!

ethical fashion quote - mahatma gandhi


1. Stoppen met (zomaar) shoppen: Zweren dat ik voor de rest van mijn leven (of zelfs een heel jaar) niets meer ga kopen, ga ik niet doen. Ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn die meteen al het shoppen kunnen afzweren en kunnen leven met het absolute minimum. Dat is een instelling die ik erg bewonder, maar die voor mezelf op dit moment niet realistisch is. Een doel dat ik me wel graag wil stellen is het bewuster shoppen. Shoppen met 'dit heb ik echt nodig'-lijstjes, om zo mijn garderobe te vervolledigen, in plaats van het steeds opnieuw kopen van gelijkaardige dingen. Eindelijk eens op jacht gaan naar dat perfecte leren jasje, in plaats van tijdens die zoektocht toch te zwichten voor de zoveelste baggy trui. Met andere woorden: minder kopen en beter kopen.

2. Tweedehands kopen: Voor boeken, meubeltjes en prullaria ben ik al heel lang een kringloop-, antiek- en tweedehandsfan. Je vindt me zeker twee keer per maand op de antiekmarkt in Tongeren en ook de kringloopwinkel kan op een tweewekelijks bezoekje rekenen. Aan tweedehands kleding heb ik me echter nog niet zo vaak gewaagd. Kringloopkleding wordt dan ook vaak in één adem genoemd met de woorden 'vies', 'oud' en 'armoedig' en heeft zo een beetje een kwalijke reputatie opgebouwd. Tijd om daar verandering in te brengen en ook tweedehands kleding een plekje in mijn kast te gunnen.

3: #thirtypluswears / dertig keer dragen: Wat het precieze gemiddelde is weet ik niet (de ene bron is al wat optimistischer dan de andere), maar vrouwen dragen een kledingstuk ongeveer zo'n 5 tot 7 keer alvorens er afstand van te doen. Hoe je het ook draait of keert... Dat is echt te weinig. Een kledingstuk is -tenzij het echt rommel is- na 5 keer dragen nog niet versleten. Hashtag #thirtypluswears of #30pluswears promoot het vaker dragen van kleding. Minstens 30 keer om precies te zijn. Door ernaar te streven elk kledingstuk veel vaker te dragen, zal je vanzelf minder kleding gaan kopen. En laat dat nu net het hele opzet zijn van het project!

The Start of a Journey – The Fair Edit
Ik zal mijn 'dertig keer dragen'-project geregeld met jullie delen in de vorm van blog- en Instagramposts over het opnieuw dragen van outifts, het creatief zijn met de kleding die je al hebt, duurzame mode vinden, kringloopshoppen en nog zo veel meer. Ideeën? Laat ze gerust achter in de comments.
Ben jij al een #sustainableshopper?

Comments

Popular Posts